16.12.10

[ Weekend : org Beranang kawen ]


Assalamualaikum..

weekend lepas weekend wajib balik kerana sorg jiran yg aku anggap sbg sedara/keluarga nak kawen.. hari menyambut menantu.. adelah normal kat kampung aku kenduri dibuat beramai2.. dgn kate lainnye, reramai jiran sekampung turun memeriahkan suasana dan sambil2 tu tolong2 ape yg patut.. [mcm kampung2 lain jugak~]

Nenek aku merangkap mak pengantin lelaki mmg rejek habis2an la katering2 ni.. die mmg suke cara tradisi.. rewang.. masak rendang & all the lauk-pauk's same2 dalam kawah besar.. same2 membanting tulang tok masak, kemas, hias & semua la..

Famili pengantin lelaki mmg ramai.. adik beradik die je dh berape.. tu x termasuk lg anak2 buah & jiran2 yg baik hati cam aku ni kan.. [teeheeeeee..] Mmg meriah la.. mak aku dh bape hari balik lambat sebab tolong ape yg patut.. haish.. terabai anak2 seketika.. hahaha.. gedik je kan.. semua dh besar panjang kot.. kalu lapa mmg di galakkan la tok dtg umah kenduri ni sebab kat dapur mmg x kan ade ape la.. nak masak?? lupe kan k.. lauk umah kenduri lg sedap! haha!!
haa... nampak kambing tu?? kalu x knal itu ape.. itu adelah kambing panggang ye puan2 sekalian.. TAPI ! itu bukan lauk pengantin. itu tok sape yg ade membantu mlm tu[mlm yg esoknye pengantin kawen].. meh2.. x lupe gak ade ikan talapia mahal bakar.. hahaha.. saje highlight mahal sbb mmg mahal pon.. hehe.. gamba kambing je ade sbb gamba ikan x sempat nak ambik..


makanan sedap2 tu bukan la dihidang dgn membuta tuli.. tp pengantin berhabisan duit [eh, x abes pon duit pengantin tu tau~ sj je ckp abes..] sebab nak bg makan kat org2 yg dtg dari jauh tok wat keje.. cam niha.... yg dok rajin tlg mak die pasang backdrop meja pengantin tu.. xde makann sedap mmg x balik la die ni~ ahaaaaaaks!
simple je meja makan pengantin.. less is more[konsepnye~]

sj nak paparkan kat semua kerajinan aku.. tuhaaaaaaa.. kat tiang sinun!! tgh leka susun bunga telur~ tudung coklat tu Huda.. die lg jauh dtg.. USM.. hahahaha~~ yg kat bawah ni kakcik.. die enemy aku & huda mlm tu.. KC geng mak.. dan dorg menang tiang tercantik~ Huh!!!
tgh malam tu meja makan disusun.. merah putih jadi tema..[baju kelabu adelah Amar.. die sedang gembira bermain2~]

Ni plak mak, maklong & mama chom.. dok lepak2 monitor kami yg tgh tapaukn maruku..
gile serius kami wat keje.. kamera pon x pandang~ hooo..

Ini lah efek sebab overdose main.. haha.. dh lewat malam kot ! si kecik ni mmg nak tido la.. seharian bermain tanpa henti sbb mak & kakak2 die busy wat keje.. die bermaharajalela la bersama si kecik2 lain yg ade..


bile hari dh siang wajib la kan tangkap gamba tiang bunga telur ni kan.. kiri anak2 buah pengantin buat.. tengah mak & kc.. kanan aku & uda.. bukan setakat cucuk kat tiang tp aku jugak dok tlg mak wat bunga telur tu.. well.. adelah haritu.. bosan x de nak wat pe kat umah selain bersenang lenang sbb x bawak buku tok study.. soooo, aku kejekan la bunga telur tu.. haha~


Now, best part.. bukan pengantin bersanding.. bukan.. tp ini ! PULUT cicah kaya.. makanan wajib ade.. pulut ni masak cam biase, tp mase panas2 tu di compress kat dlm bekas kayu.. so jd la cenggini..
ni bekas kayu simpan pulut yg di compress~

pastu, dari 4 segi basar & tebal td, kena la potong2 jadi kecik2 kan.. sape la mampu mentekedarah besar2 cam td tukan.. nak cicah kaya lg.. so, nak potong pon kna org2 berpengalaman.. kirenye, yg tua2 jela ye.. hm~ aku pon termasuk dlm golongan tu.. sbb tu maklong halau KC & uda.. waaaaaaaaaa.. kejam~ so, aku geng ngan org2 berumur la kan.. xpe.. nenek2 potong, cucu susun k.. hooo! mereka x bg aku potong tahu ! mereka kate mereka kuat lg nak belah2 pulut padat tu !! cayalah nenek!! tabik hormat ! hehehe..


Pagi tu jugak diadekan khatam quran anak2 buah pengantin..


haaaaa.. kan td aku ckp KC & uda kene halau kan.. tp dorg sbenanye kene wat keje ni.. hahaha.. Fun! tp KC bengang dgn kanak2 yg dok sebok2 nak menyebok same buat bunga manggar ni.. hahaha~ x berani letak gamba muke masam die.. kalu die bace.. mampus~ hahahaha..



itu sahajelah cerite jiran aku kawen.. nak highlight PULUT cicah KAYA tu sbenanye.. semua handmade~ mak kate kat tpt lain x kan jumpe.. bangge ! hahaha~

bye..


p/s: x pasal2 kene singgah makan ye x?? haha~




2 comments:

musaf said...

omg sedap gile nampak kambeng tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu. Patut mengajak aku sbb mesti tak habis kan kambeng tuuuuuuuuuuuuuuuu

luckyme_june13 said...

maaf x mengajak makan kamben tuuu..
aku pon x cukop~
hahaha..